Familjehem i Falköping
Beskrivning:
Beskrivning av familjehem:
Familjehem bestående av kvinna och man samt en 16 årig son. Paret är aktivt engagerade i kyrkan och hjälper människor från andra länder att integreras i Sverige. Mannen har tidigare även haft uppdrag som god man. Han arbetar idag på ett behandlingshem och kvinnan arbetar som speciallärare i skolan. Familjen har erfarenhet att möta barn och ungdomar med diagnosen autism. Familjen har gått utbildning inom bemötande av barn och ungdomar inom autismspektra. Brad är dock välfungerande och studerar på gymnasiet inom teknik.
Tidigare erfarenhet av placerade barn:
Familjen har tidigare haft flera ungdomar placerade hos sig men har nu gjort några års uppehåll. Det har varit ensamkommande flyktingbarn i tonåren. De har även tidigare varit familjehem/jourhem åt tre pojkar.
Bostadsförhållanden och närmiljö:
Familjen bor i en stor och rymlig villa i Falköping och har gott om plats för en eller två placeringar. I närheten av bostaden finns både förskola, grundskola och gymnasium. Huset ligger i närheten av en park med lekpark och familjen har inte heller långt upp på Mösseberg
Fritidsintressen:
Paret gillar att umgås med släkt och vänner. De gillar även att resa både i Sverige och i andra länder. Paret går i kyrkan varje söndag och då och då även på bibelstudier i Vartofta på tisdagar. Paret berättar att de är troende och känner en gemenskap med församlingen de tillhör.
Religon/livsåskådning:
Paret är troende kristna men uppger att de ändå tar ett glas vin då och då och lever precis som andra människor. Kvinnan har konverterat från islam till kristendom innan hon kom till Sverige. Paret respekterar allas tro och uppger att alla får tro på det de vill eller inte alls.
Att vara familjehem:
Paret uppger att de känner att de vill vara familjehem då de känner att de vill hjälpa barn som inte kan bo hemma hos sina föräldrar. Kvinnan har mycket erfarenhet av att möta barn och ungdomar som inte mår så bra, dels genom att arbeta på en mottagningsenhet för ensamkommande men dels från sina egna upplevelser att komma från Iran till Sverige.
Att vara familjehem är någonting som familjen har funderat på länge. Under de tidigare placeringarna har familjen påvisat sitt engagemang och vilja att hjälpa andra. Familjen vet att varje placering innebär mycket tid och engagemang och att det är viktigt att stå kvar som en god vuxen när det blir turbulent.
Kvinnan uppger att hon trivs bra som lärare på mottagningsenheten i Falköping och att hon därigenom har lärt känna många ungdomar som brukar komma hem till familjen på besök. Hon ser det som en stor fördel att hon kan prata persiska och dari. Mannen berättar att han genom sitt arbete på behandlingshem möter många människor som har hamnat snett i livet och inte fått de föreutsättningar för att göra det bättre. Familjen känner att de genom att vara familjehem kan hjälpa en individ till en bra och säker framtid.
Kvinnan och mannen uppger att de har lätt för att visa känslor. De blir inte ofta arga utan tycker att det är bättre att resonera kring saker och förklara vad det är som har blivit fel. Paret beskriver att man gällande ungdomar får välja sina strider och att det vid vissa tillfällen kan vara lärande för ungdomarna att få göra sina misstag så länge det inte handlar om farliga saker.
Utredarens bedömning
Utredarnas bedömning är att familjen har den tiden, engagemanget och kunskapen som krävs för att ta emot en placering i sitt hem. Familjen uppger i samtal att de känner att de allra helst vill ta emot ett barn.
Kvinnan och mannen vill hjälpa andra och uppger att de skulle kunna göra det utan betalning då de gillar att hjälpa till där de kan.
Kvinnan kan prata persiska(farsi), dari och engelska och får lätt kontakt med ungdomarna hon arbetar med på mottagningsenheten på skolan i Falköping. Mannen känner att han gillar att arbeta med människor och lätt får kontakt med dem.
Familjen vill gärna ge ett placerat barn en god framtid. Utredarnas bedömning är att familjen har goda resurser till att kunna stötta som inte mår bra och hjälpa dem till att skapa en god framtid.
Behandlingsinnehåll och Kvalitetsarbete:
Vår verksamhet erbjuder kvalificerad konsulentstödd familjehemsverksamhet med flexibla placeringsalternativ, miljöterapeutiskt arbete och lösningar anpassade efter den enskilda individens behov. Samarbetet mellan familjehem, konsulent och socialtjänst är grunden som ger den konsulentstödda familjehemsvården dess speciella karaktär. Våra familjehem får löpande handledning och utbildning i enlighet med socialstyrelsens rekommendationer. Vi på Suddamin Care stöttar och vägleder familjehemmen i deras uppdrag och vår verksamhet är uppbyggd så att våra familjehem och jourhem skall kunna få stöd, service och handledning 24 timmar om dygnet. Vårt arbete bedrivs utifrån vetenskap. Beprövad erfarenhet och i enlighet med för professionen accepterade etiska och yrkesmässiga regler, lagar, riktlinjer och metoder. Verksamheten arbetar aktivt för att hålla sig uppdaterad och utveckla metoderna.
Utredning finns
Kommun:
Falköpings kommun
Västra Götalands län
Publicerad: 2020-04-07
Senast kontrollerad: 2020-04-07
ID: 185370
Suddamin Care (Suddamin Care i Norrtälje AB) ansvarar för innehållet på denna sida.