Kvinna-erfaret FH, tidigare chef boende
Beskrivning:
Jour – och familjehem.
Familjehemsmamman är pensionär och bor ensam i en trerumslägenhet i en villa med stor trädgård, i ett lugnt samhälle. Lägenheten är stor och ljus med väl tilltaget badrum och kök och hon kan erbjuda ett eget rum till ett placerat barn/ ungdom. Det finns inga husdjur i hushållet. Familjehemsmamman har körkort och tillgång till bil. Många års erfarenhet av att ta emot placeringar i sitt hem, mest ensamkommande ungdomar. Hon har haft två ensamkommande tonårsplaceringar i ett par år vardera. Hon har stor erfarenhet av barn och ungdomar med olika problematik utifrån både yrkesverksamt liv samt privat engagemang.
Innan pensionering har familjehemsmamman arbetat som föreståndare och chef bland annat på Vidarkliniken i Järna. De sista 20 åren arbetade hon med barn med särskilda behov bland annat barn som placerats i HVB-hem enligt LVU och SoL. Hon är van att hantera många olika problematiska situationer som kan uppstå kring människor i utsatthet. Eftersom hon arbetat som chef i många år har hon även stött på medarbetare med problem som har behövt blivit bemötta i det. Under sin arbetstid har hon blivit specialiserad på arbetsmiljöfrågor. Hon är i grunden utbildad barnmorska och har fortsatt att utbilda sig inom bland annat omvårdnadsvetenskap och hälsosjukvårdsadministration och har god kunskap om neuropsykiatriska diagnoser. Agneta är utbildad och godkänd som god man och har varit aktiv som det under flyktingvågen parallellt med att hon tagit emot egen familjehemsplacering.
Familjehemsmamman talar, utöver svenska, även engelska, tyska och spanska på gymnasienivå. Hon kan även några ord arabiska och turkiska, då hon gjort många resor till Turkiet genom åren och har även vänner där.
Familjehemsmamman är pigg och aktiv och tycker om att engagera sig. Hon engagerar sig i människor, resor och kultur, skog och mark osv. Hon är pedagogisk och lugn i sitt sätt att vara med barn och ungdomar. Familjehemsmamman är även aktiv som styrelsemedlem i två olika styrelser.
Egenskaper
- Erfaret familjehem med konsulentstöd
- ensamstående
- Lägenhet i villa med stor trädgård.
- Tätort
- Vuxna Utflugna barn
- Svensktalande. Talar även engelska, spanska och tyska.
- Inga husdjur
- Extra duktig på barn/ungdomar i behov av aktivering, struktur, Autismspektra
- Aktiv fritid, gillar musik, opera m.m.
Problematik
- Psykosocial problematik
- Ensamkommande
- Neuropsykiatrisk problematik
Behandlingsinnehåll och Kvalitetsarbete:
Riande AB erbjuder ett professionellt team med leg. psykolog, leg. psykoterapeut, socionom, sjuksköterska, beteendevetare samt behandlingspedagoger. Vi erbjuder psykologutredningar, evidensbaserat behandlingsarbete samt familjearbete.
Vi arbetar med konsulentstödda familjehem i Sörmland och Stockholm, till barn och ungdomar från 0 – 20 år. Vi utreder, utbildar och handleder familjehem samt för dialog med, och rapporterar till Socialtjänsten löpande. Våra familjehem är utredda och godkända och de allra flesta av dem är erfarna sedan tidigare. Utbildningar som vi tillhandahåller våra familjehem är bland andra Socialstyrelsens grundutbildning "Ett hem att växa i" samt Rädda barnens utbildning i "Traumamedveten omsorg" (TMO). Vi erbjuder utöver det även temaföreläsningar och vidareutbildningar, efter familjehemmens behov och önskemål.
Fokus under en placering ligger på att ge barnet/ungdomen en trygg uppväxtmiljö med anknytning till stabila vuxna. Samt att stärka nätverket kring den unge. Med det som grund kan man sedan jobba vidare med Socialtjänstens vårdplan och dess målområden kring den enskilde.Våra familjehem har olika bakgrund när det kommer till utbildning, yrkestillhörighet, kultur – och språktillhörighet. Därmed har våra familjehem olika spetskompetenser kulturellt, språkligt och kunskapsmässigt för att kunna ta emot olika slags barn och ungdomar. En mycket viktig del i vårt arbete är således att se till det enskilda barnets behov så pass väl att det är möjligt att kunna matcha barnet med rätt familj.
Familjehemmets primära uppgift är att erbjuda det familjehemsplacerade barnet/ungdomen trygghet. Familjehemmet behöver därför ha både tid och utrymme, inte minst känslomässigt, för att ge det placerade barnet bästa förutsättningar till att knyta an och få en gynnsam personlig utveckling. Stödet kring familjehemsarbetet ser ut på följande sätt: Vi erbjuder våra familjehem professionell individuell handledning varannan vecka samt grupphandledning var 6:e vecka. Familjehemskonsulenter har regelbunden kontakt med familjehemmen och nås på jourtelefon 24 timmar om dygnet.
Vi betonar vikten av att bygga upp en tillit samt tillhandahålla barnen/ungdomarna med de verktyg de behöver för att kunna fungera i samhället, allt utifrån ett anknytningsteoretiskt perspektiv. Vi erbjuder ungdomar möjlighet till utveckling, självständighetsträning och vägledning i det svenska samhället. Detta sker genom stabila och trovärdiga relationer samt fasta och återkommande strukturer med individuellt formulerade målsättningar. Vid behov stöd i traumabearbetning.
Riande AB gör även psykologutredningar efter överenskommelse. Det finns också tillgång till kognitiv beteendeterapi för både familjehem och ungdomar med behov. Detta genomförs av familjehemskonsulent med steg 1 utbildning eller av leg.psykoterapeut och ingår i vårdavgiften.
Utredning finns
Kommun:
Trosa kommun
Södermanlands län
Publicerad: 2020-01-16
Senast kontrollerad: 2020-01-16
ID: 178800
Riande (Riande AB) ansvarar för innehållet på denna sida.