Kommunikativ och erfaren familjehemsmamma i Trosa
Beskrivning:
Erfaret familjehem med egen erfarenhet av att ha varit placerad
Utredd av kommun, dock inte fått tag i utredning ännu.
Barn ålder: 0-4 år och 10-17 skulle passa bra i detta familjehem.
Ej aktivt drogmissbruk eller våldsamhet.
Familjehemmet består av en familjehemsmamma, dotter 9 år, placerad pojke, 14 år och ett syskonpar (under 10 år) som familjehemmet är avlastningsfamilj till varannan helg. Hon har även en 17årig son som går på balettskola och bor på internat på skolan. Han kommer hem vissa helger och lov.
Familjehemsmamman är 37 år och har varit familjehem sedan hon var 21 år. Hennes första placerade pojke, var en 11årig pojke som dansade i hennes dansklass. Han sökte sig till henne och de fick en fin kontakt. Så småningom blev han placerad hos familjehemsmamman och bodde där i 11 år. De har fortfarande regelbunden kontakt idag. Hon har även haft jourplaceringar, avlastningsuppdrag och familjehemsuppdrag sedan dess.
Familjehemmet bor i ett hus på landet strax utanför Trosa, Sörmland. Huset består av tre lägenheter, där familjehemmet bor i en och har två grannar som bor i de andra. Lägenheten består av fyra rum och kök, där man kan dela av vardagsrummet till ett extra rum vid behov. Det är även där som en eventuell familjehemsplacerad kommer att få sitt rum. Ca 3 km till skola (låg, mellan, högstadiet) och affärer. Det går en skolbuss till skolan, annars skjutsar familjehemmet.
Familjehemsmamman arbetar heltid som ungdomsledare/församlingsassistent i Trosa församling. Med ansvar för ungdomsaktiviteter och konfirmation. Ibland kan det förekomma arbete i form av ungdomssamlingar på kvällstid, då brukar barnen/ungdomarna få följa med till kyrkan, om de vill (de äldre kan välja själva).
I hela sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat med vårdande yrken med både barn och vuxna. Hon har arbetat som specialassistent till barn med särskilda behov, som väktare, mentalvårdare, speciallärare/resurs till barn inom autismspektrat, NPF och med ADHD-diagnoser, samt inom LSS-boenden.
Familjehemsmamman är verbalt kommunikativ och bra på att uttrycka sina känslor och hur hon ser på familjehemsuppdraget. Hon använder sig mycket av kommunikation i sitt sätt att arbeta med barn och ungdomar. Hon är nyfiken och ger ett intryck av att lätt kunna att sätta sig in i andras situationer och synsätt.
Under situationer då barnen/ungdomarna fått utbrott i hemmet, så har hon hållit sig lugn och sedan pratat igenom vad som hänt när ungdomen lugnat ner sig.
familjehemsmamman har en egen erfarenhet av att ha varit släktingplacerad tillsammans med sin syster, hos sin mormor och morfar. Hon har kontakt med sin mormor (morfar död) och syster som bor i samma stad. De träffas nästan varje dag och stöttar varandra. Hon har även generellt ett stort kontaktnät i sin hemstad genom sitt engagemang i kulturlivet.
Familjehemsmamman har en egen erfarenhet av föräldrar med beroendeproblematik och mental ohälsa. Hon tycker att hon har lärt sig mycket av sina erfarenheter av detta, då hon trots allt haft en trygg uppväxt hos sina morföräldrar och fått en viss distans till sina föräldrars problematik, men kunnat umgås på det sätt som fungerat med det. Hon beskriver att hon lärt sig att alla människor fungerar olika och att man får acceptera människor som de är och att människor är olika. Hon räds därför inte placeringar som behöver mycket stöd, bara det blir en bra matchning med aktuellt familjehem.
En viktig egenskap hos familjehemmet är förmågan att vara flexibel och kunna anpassa sitt bemötande till individen. Familjehemmet ger intryck av att kunna vara bestämd när det behövs, men kan anpassa och diskutera fram en lösning på problem tillsammans med barnet och ungdomen samt kan motivera varför vissa regler finns i familjehemmet och på så sätt skapa en förståelse för dem. Detta leder till att barn och ungdomar lättare kan ta till sig de regler som gäller i familjehemmet. Familjehemmet själv, kallar det inte för regler, utan rutiner.
Familjehemmet tycker skola är viktigt och kan motivera barn till detta genom att intressera sig för hur det går för dem i skolan och hjälpa dem med läxor med mera. Familjehemmet har inga problem att anpassa kost efter behov, beroende på religion eller livsåskådning.
Egenskaper
- Erfaret familjehem/jourhem sedan ca. 15 år
- Boende hus på landet
- Fast jobb
- Bil, körkort
- Språk: svenska, engelska, spanska
- Styrka: Engagemang och värme, trygghet, Små barn, tonåringar , söker stöd när det behövs
Problematik
- Erfarenhet – ensamkommande och andra typer av placeringar
- Erfarenhet – små barn
- Erfarenhet - psykiatrisk problematik
- Erfarenhet - psykosocial problematik
- Erfarenhet- Lss och NPF-diagnoser
Behandlingsinnehåll och Kvalitetsarbete:
Riande AB erbjuder ett professionellt team med leg. psykolog, leg. psykoterapeut, socionom, sjuksköterska, beteendevetare samt behandlingspedagoger. Vi erbjuder psykologutredningar, evidensbaserat behandlingsarbete samt familjearbete.
Vi arbetar med konsulentstödda familjehem i Sörmland och Stockholm, till barn och ungdomar från 0 – 20 år. Vi utreder, utbildar och handleder familjehem samt för dialog med, och rapporterar till Socialtjänsten löpande. Våra familjehem är utredda och godkända och de allra flesta av dem är erfarna sedan tidigare. Utbildningar som vi tillhandahåller våra familjehem är bland andra Socialstyrelsens grundutbildning "Ett hem att växa i" samt Rädda barnens utbildning i "Traumamedveten omsorg" (TMO). Vi erbjuder utöver det även temaföreläsningar och vidareutbildningar, efter familjehemmens behov och önskemål.
Fokus under en placering ligger på att ge barnet/ungdomen en trygg uppväxtmiljö med anknytning till stabila vuxna. Samt att stärka nätverket kring den unge. Med det som grund kan man sedan jobba vidare med Socialtjänstens vårdplan och dess målområden kring den enskilde.Våra familjehem har olika bakgrund när det kommer till utbildning, yrkestillhörighet, kultur – och språktillhörighet. Därmed har våra familjehem olika spetskompetenser kulturellt, språkligt och kunskapsmässigt för att kunna ta emot olika slags barn och ungdomar. En mycket viktig del i vårt arbete är således att se till det enskilda barnets behov så pass väl att det är möjligt att kunna matcha barnet med rätt familj.
Familjehemmets primära uppgift är att erbjuda det familjehemsplacerade barnet/ungdomen trygghet. Familjehemmet behöver därför ha både tid och utrymme, inte minst känslomässigt, för att ge det placerade barnet bästa förutsättningar till att knyta an och få en gynnsam personlig utveckling. Stödet kring familjehemsarbetet ser ut på följande sätt: Vi erbjuder våra familjehem professionell individuell handledning varannan vecka samt grupphandledning var 6:e vecka. Familjehemskonsulenter har regelbunden kontakt med familjehemmen och nås på jourtelefon 24 timmar om dygnet.
Vi betonar vikten av att bygga upp en tillit samt tillhandahålla barnen/ungdomarna med de verktyg de behöver för att kunna fungera i samhället, allt utifrån ett anknytningsteoretiskt perspektiv. Vi erbjuder ungdomar möjlighet till utveckling, självständighetsträning och vägledning i det svenska samhället. Detta sker genom stabila och trovärdiga relationer samt fasta och återkommande strukturer med individuellt formulerade målsättningar. Vid behov stöd i traumabearbetning.
Riande AB gör även psykologutredningar efter överenskommelse. Det finns också tillgång till kognitiv beteendeterapi för både familjehem och ungdomar med behov. Detta genomförs av familjehemskonsulent med steg 1 utbildning eller av leg.psykoterapeut och ingår i vårdavgiften.
Utredning finns
Kommun:
Trosa kommun
Södermanlands län
Publicerad: 2020-02-26
Senast kontrollerad: 2020-02-26
ID: 181980
Riande (Riande AB) ansvarar för innehållet på denna sida.